maanantai 9. toukokuuta 2011

Pirtelö spelttirouheesta

Keittiöni yksi käytetyimmistä apuvälineistä on sveitsiläinen Bamix. Laite on periaatteessa tehosekoitin, mutta minulla on lisälaitteena siihen pieni mylly, joka on uskomaton apulainen pieniin tarpeisiin. Myllyllä voi tehdä kidesokerista tomusokeria, jauhaa pähkinät jauhoksi, kahvinpavut poroiksi tai viljanjyvät karkeaksi jauhoksi.
Joskus tulee kausia, että jauhan vehnänjyviä myllyllä ja haudutan höyrykattilassa karkeaa puuroa herkuksi. Sitä sitten syön muutaman viikon, että mieliteko helpottuu.
Perheen nuorison käyttöön annan tämän tehopesän vain pirtelöiden tekoon. Laite on tehokas, joten käyttöohjeet täytyy lukea tarkkaan ja niitä noudattaa jo turvallisuussyistä. "Smoothie"-sanaa vierastan, siksi puhun pirtelöstä.
Tämän päivän spelttivillityksessä tein välipalaksi Bamixin leikkuriterällä pirtelöä. Tähän aikaan vuodesta pakastimen marjavalikoima on sitä, mitä on, mutta pirtelössä maistuu kaikki marjat hyvältä. Meidän kuituvitamiiniproteiinipirtelöön laitettiin tänään:
1 dl X-tra Mansikkajogurttia
1dl rasvatonta maitoa
kourallinen mustaviinimarjoja
kourallinen marja-aroniaa
vähän punaherukoita
lusikallinen mansikkahilloa makeudeksi
2 rkl spelttirouhetta
2tl tyrnirouhetta
Spelttirouheen sijaan voi laittaa mitä tahansa leseitä.

Laita ainekset korkeaan astiaan ja sekoita juoma tasaiseksi. Lisää tarvittaessa maitoa, jos jäiset marjat tekevät seoksesta liian paksua.

Bamixilla tehdessä täytyy muistaa käynnistää ja sammuttaa laite astiassa ja pitää sekoitin pystysuorassa koko käytön ajan.

2 kommenttia:

  1. Terveellinen ohje, tyrniä ja marja-aroniaa, C-vitamiinia saatte runsaasti. :))

    VastaaPoista
  2. Tyrnin arvon huomasin vasta sitten, kun äiti laittoi niitä joku vuosi sitten kasvatusta aloitettuaan. Satoisana vuotena voi tulla muutamasta pensaasta toista ämpärillistä tyrniä.
    Enpä ole raskinnut niitä koskaan kaupasta ostaa.

    Marja-aroniasta ja puolukasta keittämällä tulee muuten hurjan hyvä mehu.

    VastaaPoista