sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Itsetehty mysli

Pakko vielä hehkuttaa teille erästä asiaa (mikä ei millään muotoa liity erääseen talviurheilulajiin).
Jossakin  jutussa aikaisemmin mainitsin, että tein kokeiluerän mysliä. Se pikkuisen liikaakorventunut kokeiluerä tuli hyvin syötyä ja äsken tein uutta.
Nyt olin varovaisempi uunin lämpötilan kanssa. Lykkäsin pellin ensin 150 asteeseen ja vartin päästä laskin lämpöä sataan asteeseen ja yhteensä vajaan tunnin kuivattelin mysliaineksia uunissa.
Tämän jälkeen tuskin ostan kaupasta enää valmista mysliä. Perusperiaatteena pidin sitä, että käytin aineksina niitä raaka-aineita, joista itse pidän. Tämäniltaiseen annokseen silppusin ensin kuivattua viikunaa ja taatelia, sitten auringonkukansiemeniä, spelttirouhetta, kaura-ja ruishiutaleita. Pähkinöitä palastelin ihan reilusti ja sitten kunnon loraus luomuhunajaa sekaan. Sekoittaa sai kunnolla ja paistamisen aikana piti isompia kokkareita vähän pieniä.
Mutta on niin käsittämättömän hyvää! Huomasin, että makeannälkäänkin tämä on hyvä lääke, vaikka mysliä ei missään muotoa voinut sanoa makeaksi. Myös kaikki lapset pitivät lopputuloksesta.
Itsetehty mysli tulee joko halvaksi tai kalliiksi, riippuen siitä, mistä sen tekee. Pähkinöiden ravintoarvo on kuitenkin kiistaton ja mitä enemmän myslissä pähkinöitä on, sitä vähemmän sitä jogurttiinsa tarvitsee.
Jos huushollissasi on ollut tapana syödä mysliä, suosittelen lämpimästi kokeilemaan valmistamista itse. Luulen, että sinäkään et sen jälkeen enää tyydy kaupan valikoimiin.

2 kommenttia:

  1. Oln kanssasi täysin samaa mieltä. Kun ensimmäisen kerran tein mysliä itse, en ole kaupan myslejä edes harkinnut ostavani. Ja myös meidän perheessä mysli on oiva eväs makeannälkään, vaikka meidänkin myslissä on tosi vähän makeutta, koska tykätään vähemmän makeasta myslistä ( mutta useampikin vieras on tuuminut, että muuten tosi hyvää, mutta kaipaa sokeria :D Itse tehtyyn voi kaiken lisäksi laittaa juuri niitä aineksia mistä pitää. Voisinpa itsekin kokeilla tuota spelt-rouhetta...

    VastaaPoista
  2. Pitääpäs kokeilla tuota myslin tekoa pian, kohta meinaan onkin tuo myslipurkki tyhjä. ;)

    VastaaPoista